Stabilní, pevná, přesto lehká a nadýchaná – přichází sem Mageia 5!

Rémi Verschelde oznámil:

mga5-slider_ver02_08.2Po více než roce vývoje, komunita Mageie je velmi hrdá na to, že konečně může poskytnout dlouho očekávané vydání, Mageia 5. Toto oznámení o vydání je velký povzdech úlevy, „No konečně!“, které vychází přímo z vyčerpaného srdce – tak vyčerpaného, jak jen může být po dlouhých dnech tvrdé, ale prospěšné práce.  A přesto jsme si ve svém volnu našli dostatek času k tomu, abychom opravili hlavní problémy a měli tak beze spěchu vysoce kvalitní vydání. Možná, že jde o dosud nejlepší vydání, s přihlédnutím k impozantní práci, která byla provedena v instalačním programu, jak k přidání nových funkcí, tak i zbavení se starých chyb.

Pokud se naše „No konečně!také ozývá ve vás po měsících čekání na tuto verzi, přejděte ihned ke stažení! Zatímco se bude stahovat, neváhejte číst dál a dozvědět se tak více o Mageie 5:

Další nové návody na wiki.mageia.cz:

Co je nového v Mageie 5

Jedna z hlavních inovací Mageie 5 je podpora systémů UEFI. Pokud nejste obeznámeni s touto terminologií, neváhejte a pročtěte si podrobný wiki návod. V krátkosti, řekněme, že převážná část nového hardwaru (3 roky a novější) je vybavena s UEFI, takže, aby naši uživatelé mohli snadno nainstalovat Mageiu 5 na nedávném hardwaru, podpora UEFI byla nutností.

Implementace podpory zavedení UEFI a změn rozdělení disků, které jsou nedílnou součástí nové technologie, znamenalo vykonat hodně změn v našem instalátoru. To bylo provedeno postupně, opravování zobrazených chyb, nečekané objevení nových a starých problémů. Měli jsme štěstí, že máme pro tuto verzi velmi specializovaný tým QA testerů, kteří si pohrávali s instalačním programem, aby se pokusili najít jeho nedostatky s nejexotičtějším nastavením. Souhrnně vzato, tyto zkoušky vyplodily mnoho oprav a nových vlastností našeho instalátoru na špici nové podpory UEFI: podpora RAID, integrace GRUBu 2, změny v rozdělování disků…

Samozřejmě, tato nová verze je nejen o změnách instalátoru; všechny balíčky byly aktualizovány a investovali jsme mnoho práce, abychom se ujistili, že všechny balíčky byly vytvořeny v pořádku s novými nástroji Mageie 5. Mimo jiné najdete:

  • Základ: Kernel 3.19.8, X.org 1.16.4
  • Nástroje: Qt 5.4.0, GTK+ 3.14.8
  • Pracovní prostředí: KDE 4.14.3, GNOME 3.14, Cinnamon 2.4.5, MATE 1.8.0, XFCE 4.12, LXQt 0.9.0, Plasma 5.1.2
  • Aplikace: LibreOffice 4.4.2.2, Firefox ESR 31.7.0 (brzy bude aktualizován na Firefox ESR 38.x)

Neobávejte se a projděte si databázovou stránku aplikací Mageia App DB (zobrazit jen aplikace a zobrazit všchny aktualizované balíčky), abyste si prohlédli rozdíly mezi Mageiou 4 a Mageiou 5. Celkově, Mageia 5 obsahuje asi 2.000 aplikací a 25.000 balíčků, které jsou všechny dostupné v oficiálních repozitářích.

Proč vybrat Mageiu

Jedním slovem: komunita. Mageia je prvotřídní linuxová distribuce vyvíjená výhradně komunitou a pro komunitu. Bez závazků, žádná skrytá společnost, pouze uživatelé, kteří mají dostatek času k rozvoji distribuce, kterou používají doma denně nebo v práci. A jako uživatel Mageie, jste součástí těchto obohacených zkušeností a můžete tak přispívat různými způsoby, abyste tak uznali za své.

Mageia je formována pro jeho uživatele, a je proto vhodná v jakémkoliv prostředí: v práci, doma, pro servery, pro volný čas. Vše je podporováno přímo komunitou prostřednictvím oficiálních repozitářů, připravené ihned k instalaci.  Mageia se vždy snažila nabídnout bezproblémový provoz ve všech různých desktopech tím, že integruje kontrolní a správcovské nástroje.

Vzhled Mageie 5

Tak jako vždy pro umělecké dílo, pro které jsme od komunity žádali příspěvky, jsme obdrželi vysoce kvalitní návrhy. Vybrali jsme hvězdnou noc namalovanou Robertem Gormlyem, ale také najdete mnoho dodatečných tapet na pozadí a spořičů obrazovky, které jsme vybrali z komunity přispěvatelů.

Zvláštní poděkování

Toto vydání by nemohlo vzniknout bez podpory celé naší komunity, takže od všech je poděkování sysadminům, týmům pro zajišťování kvality (QA) a bezpečnosti, týmu pro dokumentaci, designérskému týmu a překladatelům, správcům chyb a vývojářům, a nakonec, všem ostatním za jejich zpětnou vazbu a podporu na fórech, mailing listech a IRC kanálech a stejně tak za jejich hlášení chyb a dary.

Bavte se s Mageiou 5!

Obaly s českým popisem můžete stahovat zde.

2 komentáře u „Stabilní, pevná, přesto lehká a nadýchaná – přichází sem Mageia 5!

  1. Doufám, že Peťoš brzy nahodí svůj nabušený repozitář. Většinou tam má věci, které v oficiálním repu nejsou. Tím to mu chci poděkovat za fantastickou práci kterou odvádí, díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..