Zapojte se do Mageie a staňte se „balíčkovačem“

S nedávno vydanou Mageiou 8 a zahájením vývoje pro Mageia 9 v Cauldronu, vývojové větvi Mageie, je nyní skvělý čas zapojit se do balení.

Začínáme se zabývat funkcemi, které chceme mít v Mageii 9. To je nejlepší doba na zásadní vývoj nebo velké aktualizace klíčových softwarů. Tedy skvělá doba pro připojení k projektu. Můžete tak navrhnout funkce, které byste rádi viděli, pomoci implementovat velké změny nebo zjistit, jak se distribuce vyvíjí, stabilizuje a poté vydává.

Pokud existuje aplikace, která vás zajímá, chcete-li pomoci udržovat část distribuce nebo se chcete dozvědět něco nového, existuje mnoho příležitostí, jak to udělat s týmem balíčkovačů. Ti, kteří mají znalosti v balení rpm a chtějí se rovnou zapojit, mohou přeskočit další část a přejít na stránku Stát se balíčkovačem [EN] Mageia ve wiki.

Balení softwaru zahrnuje získání zdrojového kódu od vývojáře a jeho proměnu v něco, co snadno spravují koncoví uživatelé nainstalovaného systému Mageia. To zahrnuje zajištění toho, aby balíček měl všechny potřebné závislosti pro správné sestavení a spuštění, a také vyladění konfigurace sestaveného a nainstalovaného softwaru tak, aby byla optimální pro ekosystém Mageia. To se provádí napsáním souboru spec, který se používá jako recept na sestavení instalovatelného balíčku rpm.

Struktura souboru spec je velmi logická a lze jej pochopit s minimálními zkušenostmi s programováním. K tomu, abychom zvládli základy, je zapotřebí pouze iniciativa, nadšení a vůle učit se. Máme dobrý popis toho, co tento soubor obsahuje a jak to celé funguje funguje.

Pokud se tedy chcete zapojit, dalším krokem je vytvoření účtu Mageia a postupování podle průvodce zde. Vysvětlí další kroky, jak se připravit a najít mentora. K dispozici jsou také e-mailové konference a kanály IRC (#mageia-dev), pokud se chcete zeptat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..