Nový repozitář Mageia

K mojí práci mi občas chybí nějaké balíčky přímo v oficiálních repositářích Mageia. Některé programy instaluji z Flathubu pomocí aplikace Plasma Discover. Některé programy si ale kompiluji. Protože používám více počítačů mezi kterými přecházím, kompilace na každém stroji by byla zbytečná. Proto jsem přistoupil k sestavování vlastních balíčků RPM.

Repozitář obsahuje, prozatím, jen prár balíčků, které jsou v distribučních repozitářích ve staré verzi, nebo tam nejsou vůbec. Již nějakou dobu jej používám a tak nastal čas jej poskytnout i dalším zájemcům. Co zde naleznete:

  • Datovka 4.23 a libdatovka 0.5.1
  • git-crypt 0.7.0
  • perl Net ARP 1.0.9 -potřebný pro spuštění PAC manageru respektive Ásbrú Connection Manager

Datovka je v oficiálním repozitáři ve velmi staré verzi 4.15, v našem repozitáři je vždy nejnovější se spožděním pár dní. Verze v tomto repozitáři vychází z oficiálního repozitáře Mageia a v repozitáři ji můžete najít od verze 4.16. Git-crypt vychází z SRPM distribuce Fedora a v historii balíčku můžete tuto informaci dohledat.

Všechny balíčky jsou sestavovány pro Mageia 8 a mám v plánu udržovat jen aktuální stabilní vydání Mageie. S vydáním Mageia 9 se tedy začnou sestavovat pro tuto verzi. Je možné, že balíčky budou fungovat i pro jiné verze, zaručit to ale nemůžu. Netestuji.

Jak repozitář přidat

Adresa repozitáře je https://repo.mageia.cz/MGA9/. V ovládacím centru klepněte na „Nastavit zdroje software pro instalaci a aktualizaci“. Zde v menu Soubor -> Přidat vlastní zdroj. Typ zdroje zvolte HTTP. Název například REPOMGACZ.

přidání repozitáře

Potvrdíme tlačítkem OK.

Nyní můžete instalovat software z tohoto repozitáře tak jak jsem zvyklí. Pokud máte nějaký dotaz nebo jste našli chybu v tomto repozitáři, můžete diskutovvat na našem foru.

Přidání repozitáře do DNF

dnf -y install 'dnf-command(config-manager)'
dnf config-manager --add-repo https://repo.mageia.cz/MGA9/

Přidání veřejného klíče repozitáře

rpm --import https://repo.mageia.cz/RPM-PubKey-joelp.pgp

2 komentáře u „Nový repozitář Mageia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..