Aktuality z vývoje Mageia 6

Již dříve jsme informovali o tom, že vyšla verze sta1. Od té doby vyšla verze sta2 a nyní se  mílovými kroky blíží dlouho očekávaná RC. Vývoj se čím dál tím více ubírá od přidávání nových verzí k opravování chyb. A tím i k vydání finální verze Mageia 6. Velkou novinkou z Cauldron je testování ISO obrazů Mageia 6 RC. Nové obrazy by měly řešit problém s implementací EFI a pár konfiguračních problémů s grubem. Neukázali se žádné problémy, a tak nové ISO bude obsahovat i Gnome 3.24. Před vydáním RC verze je však nutné opravit pár problémů. Není jich však mnoho. Pokud byste se rádi zapojili do testování a pomohli tak QA týmu, jste vítáni. Čím více rozdílného HW, tím se objeví více potencionálních problémů.

Velké změny nastaly v:

  • DNF 2.1.1 – správce balíčků používaný v distribucích Fedora a RHEL
  • Firefox 52.0.2 ESR – díky verzi ESR vám stále budou fungovat zásuvné moduly, které v neESR verzi již byly zakázány
  • Gnome 3.24
  • chrome-gnome-shell – mělo by přidat pár příjemných vlastností do Gnome
  • kernel 4.9.19
  • LibreOffice 5.3.2 – ta je prozatím RC verze
  • libbluray 1.0.0 – může dojít k pár problémům se závislostmi než dojde k novému sestavení všech balíčků
  • Mate 1.18
  • Plasma 5.8.6 (aktuální LTS)
  • Samba 4.5.7
  • Thunderbird 45.8 ESR – počítá se však s verzí 52 ESR
  • urpmi 8.106-2 – pomůže při upgrade z Mageia 5 na 6
  • VLC 3 – git shapshot
  • webkit2 2.16.0

Jak jistě víte, i v Mageia 5 neustále vychází záplaty a nové verze software. Vyjmenujme si zde ty nejzásadnější z posledních dnů. Byl aplikován patch CVE-2016-8714 pro programovací jazyk R. Dále byl přidán kernel 4.4.59, který řeší zranitelnost nalezenou na pwn2own contest.

17 komentářů u „Aktuality z vývoje Mageia 6

  1. Co tak skouším MGA6 ve virtualboxu, tak zjišťuji, že v repu není aplikace Esmska verze 1.9 a Boinc manager 7.6.33 což jsou pro mě důležité věci. Jak tak koukám po ostatních distribucí asi budu muset přejít na Debian, kde lze tohle najít. Bohužel Peťoš, a jeho repo už je více jak rok mimo provoz a na balení nemá prý z rodinných důvodů čas. Škoda tak výborného baliče.

    1. Možno sa mýlim, ale na základe toho, čo sa nachádza v repo Magei a iných distribúcií, tak to s Mageiou asi nevyzerá dobre. Možno je príčin viac, ale mám pocit, že z Magei sa pomaly vytrácajú ľudia, ktorí tvoria tú super distribúciu, a tak nemá kto robiť.

        1. Napísal som, že mám pocit – teda je to môj súkromný pocit. Ako zdroje softu používam zásadne ftp://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/Mageia/
          A že odchádzajú ľudia? Reagoval som na „stratenie sa“ Peťoša. Viem, že sa stiahlo pár Poliakov aj Rusov. To viem isto. O niečom svedčí aj to, že sa vydanie MGA6 tak naťahuje. Viem, že sa teraz rieši viac problémov, ktoré „na povrchu“ nie je vidieť, ale čas medzi vydávaním jednotlivých vydaní sa už nie prvý raz predĺžil.

          1. „odchod“ Peťoše nemá nic s MGA.
            Ano, vydání MGA se již tradičně protahuje. Dle mého je to ale špatným plánováním. Vypsáním termínů, které prostě není reálné splnit.

          2. Mag 5.1 funguje ako má. KDE5 je relatívne donedávna pomerne nestabilné. Takže mne predĺženie vydania nevadí.

            Ak niekto odišiel pre predĺženie vydania? Určite šiel k Archu alebo rovno k nejakej priebežne obnovovanénej distribúcii.
            Magea je relatívne stabilne stredne rýchlo obnovovaná rozsiahla distribúcia s málo zdrojmi (správcami balíčkov).

            Ber to tak.

      1. Taktiez si to myslim. Tie prietahy uz nie su normalne. Vyvoj sa uz viac podoba na vydavanie LTS verzii nez normalnych. Maju ocividne velke problemy a preto som bohuzial po 14 rokoch od pouzivania mandrake, mandriva a mageia bol nuteny prejst na mint. Nemam uz cas ani chut riesit nekonecne problemy a cakat ze mozno o pol roka, rok ci dva sa vyriesia. Mageia je uz mrtva vec a aj ked som velmi trpezlivy uz viac cakat na zlepsenie nemozem. Skoda ale zazil som aj kopec peknych chvil ked veci fungovali perfektne a vela veci som sa aj naucil ale viac operovat mrtve telo sa uz neda. To je uz len pitva. Obcas sem este pridem ale myslim, ze mageia skoncila a uz nema buducnost.

        1. Co konkrétně přinutilo? Můžeš to nějak víc konkretizovat?

          Mě přijde každá další verze MGA odladěnější. Chápu, že je hloupé, když se člověk těší na novou verzi MGA a ona se opozdí. Ale MGA5 se stále udržuje. Stále se aktualizuje SW, kernel, … . Sám mám na jednom stroji MGA6. Kupodivu jej používám nejčastěji. A vše funguje. Jak jsme psali dříve, MGA6 se hodně zpozdila hlavně kvůli lazení chyb v instalátoru. MGA6 jako taková je spolehlivá min od Development snapshot 2. Od této verze ji testuji a ladíme překlady.

          Udělejme si malou statistiku ohledně počtu dostupných balíčků (x86_64) napříč verzemi MGA (dle https://madb.mageia.org/package/list):
          MGA1 14581
          MGA2 19869
          MGA3 21732
          MGA4 23681
          MGA5 25289
          MGA6 27938

          To mi nepřijde jako dávno mrtvý projekt.

      1. Bohužel hádáte špatně. Podle pkgs.org boinc balíček existuje pro debian, ubuntu, opensuse a archlinux, takže sem včera nainstaloval na druhé pc debian a pomalu zjišťuji jak to v něm funguje.

    2. já Esmsku nevidím ani v MGA5. A Boinc Manage v MGA6 je (7.2.42 – stejná verze jako v MGA5).

      Co jsem ale tak namátkou viděl, tak operátoři postupně ruší SMS brány. Ta aplikace nejspíš brzy přestane fungovat. Nehledě na to, že sám autor již delší dobu Esmsku nevyvíjí a píše: „I do no longer have time to developer nor maintain this project. The only patches I accept are gateway updates. Apart from that, please fork my repository and develop the patches in your space. If your version becomes significantly improved over this original version, please contact me and I’ll happily forward visitors to your program.“

      1. Můžete mi prosím říct, jaký časový úsek si mám představit pod Vaším pojmem „brzy“ abych právě věděl kdy ten konec nastane, zda je to den, měsíc, rok. Jak že se nevyvíjí? Vždyť sám Jste sem vložil upozornění autora, kde píše, že případné úpravy sms bran začlení do stávajícího stavu.

        1. Autor ji nevyvíjí = aplikace se nevyvíjí. To že lze něco forknout neznamená že vývoj pokračuje. Z celého autorova textu vyplývá, že na to nemá čas a ani mít nebude. Bere jen opravy brán. Pokud nemá čas na údržbu (nebavím se o nových vlastnostech), je nepravděpodobné, že bude mít čas na kontrolu nějakých větších změn.

          Na termíny ukončování SMS brán operátory se budete muset ptát operátorů.

          1. O ukončování SMS brán jste se zmínil Vy, tak jsem předpokládal že víte něco bližšího a podělíte se o tuto informaci. Bohužel nic konkrétního nevíte a šíříte nepodložené zprávy s tím že se mám obrátit na operátory. Dobrá, z Vaší strany mám tedy smůlu.

            Co se týká toho vývoje, tak se Vám omlouvám za nepochopení pojmů z mé strany. Já to hážu do jednoho pytle, ať už je to fork, pač, malá oprava, velká oprava, sekurity bug či jiné hrábnutí do kódu, prostě pro mě je to vývoj zavedeného programu. Chápu, že se držíte zavedené terminologie a rozlišujete a pak narazíte na mě a dojde k nepochopení. Omlouvám se.

          2. S tímto tématem je to složitější. Vodafone 30.4. ukončí Vodafone park a tiskové oddělení nedokáže říct zda budou fungovat alternativní brány. Dost kolem toho mlží. A zdá se, že další operátoři budou následovat. Je ale těžké odhadnout kdy. Nejspíš to neví ani sami operátoři.

  2. BTW: zdá se, že MGA6 RC je na spadnutí. ISO by již brzy mohlo být k dispozici i pro širokou veřejnost.

    Aktuálně jsou v plném proudu testy upgrade z MGA5 na MGA6 a současně z KDE4 na Plasma 5. Dobrá zpráva je, že nejsou známy žádné chyby upgrade KDE 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..