Jak na programy distribuované pomocí AppImage

AppImage

Možná jste se setkali s tím, že jste narazili na zajímavý program, který však není v repozitářích Mageii, nebo je tam starší verze a rádi byste zkusili nové vlastnosti. Pokud neumíte kompilovat, nebo se vám prostě s tímto nechce ztrácet čas, je zde hned několik řešení. Programy pro Linux bývají distribuovány například jako FlatPak, o kterém si napíšeme příště, nebo právě pomocí AppImage. AppImage je formát pro snadnou přenositelnost (portable). Dříve jste se s tímto způsobem řešení přenositelnosti mohli setkat, když jste přecházeli mezi počítači a neměli možnost instalovat programy. Jednoduše jste si vytvořili přenositelnou flashku. Stejně tak se dá používat AppImage.

My si to ukážeme na programu RawTherapee. RawTherapee sice můžete najít v repozitářích, ale ve starší verzi. A my chceme vyzkoušet nové vlastnosti.

Začneme tím, že si jej stáhneme ze stránek projektu právě ve formátu AppImage. Soubor s koncovkou .AppImage uložíme do domovského adresáře, v našem případě /home/ludek/sw. Nyní je nutné nastavit soubor jako spustitelný příkazem:

chmod u+x /home/ludek/sw/RawTherapee_5.8.AppImage

Nebo toto můžeme nastavit v grafickém prostředí. Pravým tlačítkem myši klepneme na soubor a vybereme vlastnosti

V záložce oprávnění povolíme spuštění (Je spustitelný)

Nyní již stačí program spustit dvojitým poklepáním myší, případně příkazem /home/ludek/sw/RawTherapee_5.8.AppImage

Zde se mě program již jen zeptal jestli jej chci přidat do Nabídky aplikací, já volím ano, a RawTherapee nastartuje.

Nyní máme funkční RawTherapee 5.8 a nic nám nebrání s ním začít pracovat. A protože jsme povolili vložit jej do Nabídky aplikací, můžeme RawTherapee nadále spouštět odtud.

Nejspíš vás zajímá, jak takový program odinstalovat. Odpověď je snadná. Jednoduše smažete soubor .AppImage, který jsme stáhly. Pokud chcete smazat i položky v meny, stačí smazat soubor v adresáři ~/.local/share/applications. Tedy v našem případě soubor /home/ludek/.local/share/applications/appimagekit-rawtherapee.desktop.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..