Mageia 9 byla vydána

Jak jistě již víte, distribuce Mageia vyšla v 9 verzi. Dnes o tom vyšel oficiální blogpost.

K dispozici jsou poznámky k vydání[EN] a známé chyby[EN]. Pokud nevládnete angličtině, postupně tyto překládáme. Poznámky k vydání a známé chyby v češtině jsou tradičně na naší wiki.

Všem, kteří se na této skvělé nové verzi distribuce Mageia podíleli, patří velké poděkování.

8 komentářů u „Mageia 9 byla vydána

  1. Bylo by dobré do těch poznámek k vydání v části o instalaci napsat co dělat, když mám například RC1, jak ji aktualizovat na vydanou verzi nebo jak zůstat na vývojové a pokračovat v testování dalších připravovovaných verzí. Případně když se mi už aktualizovali balíčky od další připravované verze jak to dát zpět na aktuální. Kde je nějaká historie instalovaných balíčků že bych to alespoň ručně vrátil zpět k nějakému datu nebo je ručně vymazal?

    1. To v poznámkách k vydání nebude, ty se vztahují pouze na stabilní vydání. Nejlepší postup je reinstalace na stabilní vydání. Ani u RC verze nikdo nezaručí, že tam není zanesena nějaká chyba.

    2. Som prekvapený, že používaš vývojovú verziu a takéto veci nevieš.
      Ináč, ak chceš mať istotu, že sa Ti nenainštalujú balíky zo skušobnej verzie už ďalšieho vydania, rada je jednoduchá. Kdesi po vydaní Beta zvyknú už vytvoriť oficiálny repozitár pre novú verziu (napríklad po vydaní beta verzie MGA9) už ten repozitár bol. Lenže tá deviatka ešte nebola viditeľná, ale keby si vo svojich zdrojoch v MGA8 tú osmičku prepísal na deviatku, ono by to našlo a zmenil by sa Ti repozitár na deviatkový, aj keď sa zdalo, že on tam ešte vytvorený nie je. A priebežne aktualizovali jeho obsah, takže som mal stále aktuálnu vývojovú verziu. Predpokladám, že takto to bude aj pri desiatke. Isto by som však neodporúčal používať cauldron ako zdroj balíkov, keď nemáš dostatočné skúsenosti a znalosti.

      1. Mám více počítačů. Na pracovním mám ještě Mageia 7 a není čas to aktualizovat :-).
        Mimochodem nedávno potichu zmizeli se serverů zdroje balíčků pro verzi 7, chápu že už není podporovaná, ale takto to bez upozornění smazat ze serverů mi nepřijde vhodné. Nedařilo se mi nic nainstalovat. Pak jsem zjistil že je archív na serveru ftp://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/Mageia-archive/distrib/7
        takže stačilo předělat zdroje na tento server a zase můžu instalovat balíčky.
        To by bylo vhodné také nějak uživatelsky vyřešit aby si balíkovací systém našel balíčky v archívu když tam byly přesunuty.

        1. Díky za odkaz. Před pár měsíci jsem vyhrabal starý laptop s Mageia 1. A chtěl jsem zkusit update kolečko až do verze 8 (dnes se mi snad podaří až na verzi 9). Toto zrcadlo mi ale uniklo. Takže mě čeká pár hodin updatů 😀

          Mimochodem, povýšení na novou verzi je velice rychlé. Pokud máš dobré připojení do internetu, tak je to otázka 30 minut. Z flashky je to cca taky tak. Já to ale dělám ještě jinak. /home a / mám na zvláštním diskovém oddílu. Na některých strojích, když vyjde nová verze, zkrátka provedu novou instalaci s formátem /. Je to ještě rychlejší a zbavím se tak případného bordýlku v rootu.

          1. Také mám /home na extra oddílu. Samotná aktualizace je rychlá, horší je to co je potom, přihlásit se na všechny servery, obnovit certifikáty, atd… Vždy něco zapomenu zálohovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..