Volby vedoucích týmů, Mageia 6.1 a další

Proběhla volba vedoucích týmů. Donald a Filip pokračují ve vedení týmu Atelier, Papoteur povede tým Docteam, Yuri i18n.

V nadcházejících dnech budeme znát složení koncilu. A následně se bude hledat složení představenstva. Vše by se mělo odehrát z kraje května.

Čeká nás také velká aktualizace grafického prostředí Plasma. Spolu s KDE Frameworks, KDE applications, LXQt a samotného Qt. Aktuálně se čeká na opravy v LXQt. Jedná se o ohromné množství balíčků. Předpokládá se, že aktualizace bude uvolněna v průběhu týdne. Velmi krátce poté je v plánu vydání Mageia 6.1.

Poměrně živě je i ve vývojové větvi cauldron. Tedy budoucí Mageia 7. Za poslední 2 týdny bylo uvolněno mezi aktualizace 866 balíčků.

33 komentářů u „Volby vedoucích týmů, Mageia 6.1 a další

  1. Super informácie. Veľká vďaka.
    Mal som taký pocit, že sa čosi deje vo vedení, lebo cauldron sústavne „pracuje“, denne sa objavujú nové a nové balíky. Ale plán vývoja sa akosi zastavil. Teda baliči a programátori podľa mňa pracovali a pracujú sústavne. Len vedenie ako keby stratilo dych.
    Nemyslím, že je potrebné každých 9 mesiacov (ako bol plán) vydávať nové verzie. Stačí, že sa bude vydávať aj menej, ale zato systém v dobrom stave.

    1. Nemyslím, že by to bola umierajúca distribúcia. Vývoj ide. Cauldron má denne nové balíčky. A to nie jeden-dva.
      Ja by som videl skôr problém v dvoch veciach – prechod z MGA5 na MGA6. A nejde tu len o Plasmu, ktorá to tiež dosť skomplikovala. A druhou vecou – to si ale len domýšľam, že nastali problémy vo vedení.

          1. me by stacilo aktualni jadro do MGA5, nejsem geek abych si ho sam zkompiloval, nove verse aplikaci resim kontejnery/appimage, muj subjektivni nazor na plasmu – shit 🙂

          2. Vzhledem k tomu, že MGA5 již není podporovaná a jen se mimochodem uvolní nějaké bezpečnostní opravy, nemůžeš chtít, aby tam bylo novější jádro. Je tam jaké je a nikdy již novější nebude.
            Ohledně subjektivních názorů se nemá smysl vyjadřovat, ale stejně, mě funguje hezky 😉

          3. mas pravdu, ale ani v dobe podpory MGA5, kdy bylo jiz hafo novych jader (dlohodobe), tak tak v MGA5 NIC!

          4. MGA nikdy nejela bleeding edge. Mageia, Mandriva i Mandrake byly spíše konzervativní. A dle mého je to tak dobře. Není důvod mít nejnovější update, když se opravy backportují. Já osobně nic z nového kernel nevyužiji.

          5. Ad Lada: Nerozumiem, čo Ti ide tak ťažko pochopiť, že MGA5 už nemá podporu, teda nemôžeš očakávať nové jadro. Majú takú filozofiu. Mne osobne KDE4 vyhovuje viac ako Plasma5, ale musím to buď prijať alebo sedieť na MGA5, čo nezaručuje podporu.
            Taká ROSA má zatiaľ podporu aj pre KDE4, takže ak Ti vyhovuje, tak prejdi na ROSU. Ja som ju skúšal, ale nevyhovuje mi, tak ostávam u Magei (ináč skúšal som viac distier, všetky výhody aj nevýhody po spočítaní mi jasne ukázali, že zatiaľ Mageia aj s Plasmou 5 a jej slabinami mi najviac vyhovuje). A musím prijať ich filozofiu – buď pôjdem na KDE4 so zastaralým softom, alebo na Plasme 5 s novým. Ešte môžem skúšať iné graf. prostredia, ale tie mne osobne nepasujú ani toľko, čo Plasma. Takže tak.
            Je ešte jedna možnosť – napísať priamo vývojárom. Nie sú to anonymní ľudia ukrytí za nejakou firmou, ale ľudia verejne známi. Tak im napíš, že čo by si si prial.

          6. rozumim tomu co pises a souhlasim, je to na rozhodnuti kazdeho :-). ja osobne uvazuji o prechodu na Xubuntu, vopicarny typu plasma nepotrebuji, jde mi o aktualni aplikace a jadra.

          7. Zkus XFCE v MGA6. Případně někomu dávám LXQt, taky hezké, nenáročné prostředí. Pro mě je tam výhoda, že je to v Qt. Dnes hodně aplikací je v Qt (např. Datovka) a nemusíš tak do XFCE doinstalovávat další mrak knihoven.
            To by mohlo vyřešit tvou averzi k Plasmě 🙂

          8. Je to balíček task-lxqt.

            Při instalaci vybrat „vlastní“ a zvolit tento. Nebo např. instalace jakéhokoliv jiného prostředí a následně doinstalovat balíček task-lxqt.

          9. Problem:MGA6 instalace „Vlastni prostredi“, pak instalace task-lxqt. jak prepnou do bootovani LXQt? stale to bootuje do zakladniho shelu

          1. Mám taký malý pocit, že KDE – Plasma a Mageia sú dva odlišné projekty.
            Ale súhlasím s Tebou, že urobili pár vecí, ktoré vnímam nie ako posun dopredu, ale skôr ako krok vedľa (slušne povedané)…

          1. Web neslouží jako místo pro poskytování podpory. K tomu je určeno forum. Tam pak může podobný problém najít i někdo další. Zde to jen zapadne.
            A mimochodem, zde se v komunitě k sobě chováme přátelsky, neútočně a s úctou.

          2. nechtel jsem se nikoho dotknout, ale zdalo se mi nejjednodusi se zeptat tam, kde se o tom nekdo bavi.

    2. S tím také nemůžu souhlasit. MGA vychází až je vše hotovo, nikde se nehoní termíny. Na distribuci se neustále pracuje.
      Dle mého názoru je problém v plánování. Volí se nesplnitelné termíny. Vzhledem k tomu, že se vyměnilo celé vedení je dost možné, že se vše změní. Nechme se překvapit.

        1. Nikdy nelze vše vyzkoušet na 100%. Aktuálně se ví jen o specifickém problému:
          https://blog.mageia.org/en/2018/05/14/issues-with-the-grand-update/

          Nejde zde o globální problém, jak naznačuješ.

          Mimochodem, nejspíš v QA týmu chybí někdo jako ty, kdo má specifický HW/konfiguraci kde se to netestuje. Zkus pouvažovat o testování před vydáním a pomoci být MGA ještě odladěnější.

          https://wiki.mageia.org/en/QA_Team

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..