Velká aktualizace – jak na to

Do Mageia 6 přichází velký update s více než 400 balíčky. Čtěte pozorně informace níže. Co nás čeká?

Je velmi důležité, aby aktualizace proběhla bez přerušení! Jak postupovat:

Vypněte v Plasmě uzamykání obrazovky

vypnutí spořiče obrazovky

Vypnout lze pomocí Nastavení systému → Pracovní plocha → Chování pracovního prostředí → Uzamykání obrazovky.

Spolehlivé připojení

Ujistěte se, že aktualizaci provedete na spolehlivém připojení k internetu a dostatečně nabitou baterii v notebooku. Doporučuje se připojit na nabíječku.

Pokud spadne připojení, hrozí že váš systém zůstane v nefunkční stavu. Nesnažte se aktualizovat pokud si nejste jistí, že ji budete moci dokončit.

Napájení, hibernace a nastavení režimu spánku

Pokud aktualizujete notebook, ujistěte se, že máte připojenou nabíječku. Ujistěte se také, že vám počítač nepřejde do režimu spánku, nebo hibernace. Nastavení si ověříte zde:

správa napájení
správa napájení

Nastavení systému → Hardware → Správa napájení → Úsporný režim


Balíčky budou dostupné dnes večer. Kdy vás na ně počítač upozorní je závislé na tom, které používáte zrcadlo pro zdroje a jak rychle dané zrcadlo dokáže sesynchronizovat balíčky.

A rada na závěr. Než se do toho pustíte, zkuste si update nanečisto:
urpmi --auto-update --test --noclean
Ověříte si tak, zda je pro vás na zdrojích vše potřebné. Příkaz stáhne všechny balíčky a nesmaže je. Při běžné aktualizaci se již nic stahovat nebude a rovnou se spustí aktualizace. Pokud by se vám stalo, že se v průběhu tohoto příkazu přeruší spojení, nice se neděje. Jakmile budete mít internet, jednoduše jej spusťte znovu.

24 komentářů u „Velká aktualizace – jak na to

  1. proboha co to zase spustily – zmizela rada ikon a kdovi co jeste ! nastesti mam MGA 6 jen v testovacim rezimu, jinak bych byl pekne na***nej!

  2. to jsem si naběhl, nejde VLC, ani ostatní přehrávače, *****, že se vždy chytím, vidím to na přeinstalaci

    odstraněny vulgarismy (Joelp)

  3. Taky jsem narazil…
    Tohle mi to hlasi pri pokusu otevrit spravce souboru Dolphin:

    Nelze vytvořit io-slave: klauncher uvedl: Chyba při načítání ‚/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kio/file.so‘.

    Zmena spravce v nastaveni systemu problem nevyresila…

    Pockam s cim vylezete pro opravu a jinak to taky vidim na reinstal…

    1. Takze odpovim si hned sam… Aktualizace jsem provedl jako vzdy kdyz mi ji system nabidl… Po ni se delo co jsem popsal pred chvili… A tak jsem smazal a obnovil zdroje a nasledne spustil doporuceny test instalace… ten probehl v pohode… Nasledne uz normalni instalace aktualizaci a zda se ze system je opet v poradku… Aha, tak neni… Nektere filmy co driv ve VLC jeli bez probleme ted jsou nejak zpomalene…

    1. Takže chyba nalezena, řešení popsáno na fóru. Ale oproti Mageia 5 je šestka katastrofa. Ostatně jako vždy, když se přechází na něco nového, dodnes mám v paměti nástup KDE4. Systém laguje, přehřívá se grafická karta NVIDIA atd. Asi impulz abych konečně i u PC přešel po dvanácti letech na Mandriva – Mageia na zařízení s macOS.

    1. No konečně tu máme kde5.12, v 5.8 bylo ještě docela dost chyb. Systém šlape jak má a z Mageii 6 už je vyzrálá perfektní distribuce. Aktualizace proběhla v pohodě, žádný problém jsem nezaznamenal.

      1. patris mezi stastlivce :-), po upgradu ztracene ikony, rozhazene prostredi (nabidka start lita nekde ve vzduchu) a pak si jeste precist forum, kde si vyplakavaji srdce jini :-(.

        1. Ani som pri aktualizácii nepostrehol nejaké problémy. Práve naopak, počítač sa stal svižnejší. Plasma5 sa konečne stáva používateľným prostredím. Keby ešte sa vrátili späť k lepšej podpore viacerých pracovných plôch a nezameriavali sa na rôzne aktivity, tak by to bolo už úplne fajn. Ale tá najnovšia aktualizácia je celkom dobrá. Chválim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..