Mageia se stala platformou pro budoucí servery Mandriva Linux

Mandriva S.A. nedávno oznámila, že předá distribuci Mandriva Linux komunitě.  Splnila se tak naše nejlepší přání.

Před tímto (oficiálním) oznámením byl  kontaktován výbor Mageia.org a diskutovalo se o možnosti vstupu do pracovní skupiny Mandriva Linuxu. Výbor Mageia nakonec tuto nabídku odmítl. Hlavními důvody odmítnutí byla nezávislost projektu Mageia na komerčních subjektech, také již bylo odvedeno velké množství práce na Mageia 2. Výbor neviděl žádné benefity z tohoto vstupu a nechtěl tříštit své (malé) sily na další nové věci. V neposlední řadě všichni pracujeme na svobodném softwaru a tak můžeme spolupracovat a vše vzájemně sdílet i bez vstupu do dalšího projektu.

Následně po diskuzích mezi Mandrivou a Mageiou bylo rozhodnuto, že se Mageia stane platformou pro sestavování budoucích Bussines Serverů Mandriva.

Aby nedošlo k nedorozumění, rádi bychom připomněli pár věcí:

  • Mageia je svobodný software a kdokoliv může používat její zdroje pro komerční i nekomerční účely včetně vytváření derivátů
  • Mageia vítá všechny přispěvatele, kteří respektují pravidla projektu a je jedno zda jsou to jednotlivci nebo firmy
  • Mageia má dobrý model řízení a organizace a nemá v plánu jej měnit
  • Mageia je nezávislá na jakékoliv společnosti

22 komentářů u „Mageia se stala platformou pro budoucí servery Mandriva Linux

  1. Některé adresáře jsou plné, jiné ne. To znamená, že se synchronizují zrcadla a ještě nějakou dobu to bude trvat. Ti nedočkavější již stahují pomocí torrentů.

    My ostatní zahájíme stahování až v době kdy se uvolní linky na zrcadlech a Mageia 2 bude vydána oficiálně.

  2. Ahoj,

    dostahoval jsem přes torrent včera o půl dvanácté před půlnocí. Ale mám ten samý problém, který jsem měl i s jinými distribucemi, které jsem instaloval na notebook eMachine – „problém potemnělé obrazovky“, který jsem (už před rokem) doufal, že nová vydání distribucí vyřeší.

    Chtěl bych tedy někoho, kdo se s tím setkal a ví, o co jde a jak to řešit, požádat o stanovisko k mému problému s notebookem z podzimu 2010 a instalací čehokoli jiného, než je openSUSE 11.3, kterou už ale openSUSE dál moc nepodporuje, do něj.

    Vždycky jsem se musel po instalaci novějšího vydání openSUSE, Fedory, Mageii… vrátit zpět a celé to přeinstalovat, aby se s tím dalo dělat. Jedině openSUSE bylo za ostatními „natolik pozadu“, jaká legrace veliká, že na tom zařízení běželo, jak by měla běžet kterákoli distribuce, pokud chce udělat radost svému uživateli.

    V čem je tu problém:
    Instalace proběhne bez problémů, všechny dialogy svítí, jak mají, nic zvláštního oproti očekávání, ale po restartu obrazovka ztmavne a není skoro nic vidět, a i když něco je, jako např. dialogové okno pro přihlášení, nebo když se přes všechno tápání „ve tmě“ přihlásím, jako např. teď nějaký dialog Amaroku, tak je to na houby, nic není vidět – s téměř tmavou obrazovkou se přeci nedá dělat.

    Už kdysi před rokem mi k tomu jeden programátor napsal, že je to známý problém. Jestli jsem ho dobře pochopil, tak mluvil něco o tom, že v novějších verzích distribucí už by to mohlo být opraveno (něco s jádrem?!), i mi dal nějaký návod, který jsem ale nezkoušel, řekl jsem si, že po tolika přeinstalováních znovu pokoušet příležitost není moc efektivní a zůstal jsem u openSUSE 11.3 (už 11.4 blbne jako všechno ostatní).

    Mageia na svých stránkách (release noes, errata) píše

    … Hardware Issues
    Proprietary card

    The Free DVD and CD are known to generate a non-working installation on many systems with Radeon or Nvidia graphics . If you are not an experienced Linux user, we recommend you use one of the Live CDs to install Mageia 2, and when asked, choose to use the proprietary graphics driver. But you can also get issue with the live. We list below easy workaround for each case …

    Ale to mně jako laikovi moc nepomáhá (Live CD jsem sice stahoval, ale někdy před měsícem, takže to bych případně mohl zkusit, ale chtělo by to vědět, co s tím, když mám teď čerstvo stažené DVD, všechno nainstalované, a dělá to tohle pestvo).

    S pomocí Hardware Detection Tool 0.4.1 jsem se zkusil podívat na to, co to mám za stroj, a nějaké údaje opsal. I když mně k ničemu moc nejsou, někomu jinému by mohly něco říct:

    VESA Version: 3.0
    Vendor: Intel Corporation
    Product: Intel (r)Cantiga Graphics Control
    Product Rev.: Hardware Version 0.0
    Software Rev: 256
    Memory (KB): 65472

    Notebook má procesor: CPU Model: Celeron (R) Dual-Core CPU T3300 2 Core
    Vendor: eMachines E527

    Paměti je dost, disk je velký taky dost, ale to podstatné je, aby to prostě běželo a dalo se používat s distribucí Mageia.

    Na notebooku je na etiketě i tento údaj: Intel (R) GMA 4500M

    Pokud by byly pro upřesnění potřeba další údaje, mohu se je pokusit zjistit. Když bych měl od někoho ochotného a schopného podrobný návod na nějaké složitější zjišťování, kdyby to bylo potřeba, tak bych ho samozřejmě použil, abych ty údaje zjistil.

    Nejlepší by byl návod krok za krokem – když spustím instalaci, dám aktualizaci, a dostanu se ke kroku, kdy se dá nastavit monitor atd. – třeba vybrat výrobce apod., jestli by se to dalo vyřešit na tom místě přes nějaké nastavení. Na instalaci nějakých jiných ovladačů, než jaké se instalují z toho DVD, přes LiveCD, bych měl mít nějaké doporučení, že to je jediná cesta, jak z těchto peripetií ovladačů a distribucí posledních roků ven.

    Pokud jsou to tedy ty ovadače, co je na vině.

    S pozdravem, Pavel Fric

      1. Řešení jsem našel v tom, že jsem dal DVD znovu do mechaniky a postupně testoval různé možnosti pro nastavení grafiky, která jsem hned nechal testovat:
        a) 740-based cards: failed to load module; i740 (module does not exist, 0); no devices detected
        b) Intel Poulsbo US15W (GMA500):
        PBDEV(0): FB atd. succeeded but modified
        FBDEV(0): mode initialization failed
        c)Intel 810 and later: No devices detected
        d) uspěl jsem nějak (nic moc to při testu nevypadalo, úspěšný test bych si představoval jinak, vlastně úspěch je v tom, že to jede) až poslední možnost: Vermilion based cards

        Přitom, když jsem se potom díval na hardware, tak si Mageia myslí, že: Grafická karta: Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller -> Modul: Card: Intel 810 and later, tedy to, co vždycky při instalaci zjistil a co nefungovalo, jak by mělo (skoro černá obrazovka, jen tušení textu, když se náhodou objevil přímo tam, kde se člověk velice pozorně díval).
        Teď bych tedy měl přidat tuhle poznámku i do té bugzilly, ať si s tíém nedělají starosti.
        Jen doufám, že mi ten počítač nevybuchne, nebo se mu jinak nezkrátí životnost.

  3. Jestli to dobře chápu, tak se situace v podstatě otočila? Tedy Mageia se stane tím tahounem a Mandriva jakoby forkem? Tak to abych přešel zase z5 🙂

  4. Zdravim, moc si vážím a respektuji lidí, kteří podobné věci dělají. Tudíž i Vás.
    Proč? píši. Už jsem z toho zoufalý. Dřív Mandriva super, love GNOME, než mi v poslední verzi automaticky natlačili KDE (odpor,nenávist,chaos,prostě klon MS WIN), okamžitě jsem odešel, už to prostě bylo jiné (KOUPIL jsem v roce 2008 dokonce verzi Powerpack,MS to nikdy u mně nedokázal). Zkoušel jsem různé distra, ale jenom u Mageie1 ( jako u Mandrivy z které …) jsem našel to, co tak miluji – „pure“ GNOME (2 panely, čistý vzhled, max efektivnost, atd). Zvažoval jsem i finanční příspěvky (nemám se špatně), jelikož jsem svoji budoucnost u jiných dister neviděl a Mageia1 vypada(la) na perspektivní distro, ALE povýšení systému mně položilo na kolena, trochu jsem i zaplakal. Opět natlačené KDE, po přepnutí do GNOME zděšení, do GNOME cllasic pláč. Jsem tam kde před pár lety. V gnome nejede ani jedná síť, nefunguje Centrum Mageie, 1 panel na blití, v nabídce nepotřebné KDE programy a takp. Teď nevím co mám dělat. Možná sednout a hledat, nastavovat, měnit,…ááá, zase? né prosím. Vrátil bych se k Mageii1, ale nevím, zda-li bude a jak dlouho podporována, jestli vůbec. Ještě bych Mint 12 zkousl jako distro, ale taky mi moc nesedí. Už ani nejsem ve věku, kdy mám čas sedět dnem i nocí u kompa a ladit si a hledat OS. Bavilo mně to, teď už ne. Na to už máme VirtualBox.
    Každopádně vám moc fandím, spoustě lidí se to bude líbit. Pro mně je ale „pure“ GNOME nejefektivnější (Mageia1), takže bych nechtěl nic měnit.
    Mnoho úspěchů a spokojených Useru a Rootů 🙂

    1. Nikdy jsem to tak sám nedělal, asi si na vlastní nastavení systému tolik nepotrpím, a co potřebuju nastavím v cukuletu po instalaci, a nebo mi výchozí nastavení (KDE) vyhovuje :).
      Už jsem se ale setkal s popisem jiných lidí na způsobu „Jak to dělám já“, který vypadá jako rychlý, bezproblémový, tedy účinný.
      Někdo před instalací (nejspíš čistou instalací, než povyšováním systému) přejmenuje adresář /home, který má samozřejmě na samostatném diskovém oddíle – zformátuje tak jen /root (tak jako já) a po instalaci přesune ta důležitá nastavení pro systém a další věci (teď mě nenapadá které) tam kde patří – popisují svůj zažitek podobně jako vy, že totiž na to, aby si s tím hráli půl dne nemají čas/chuť, což mi přijde logické: k tomuto by měl/mohl po nějakém čase stráveném instalacemi dospět každý. I když naházet do systému kopu programů, třeba jen tak ze zajímavosti, jde v Linuxu líp než ve Windows, protože tam, co moje paměť sahá to byla sranda na celý den.
      Mně opravdu asi nejvíc vyhovuje instalátor Mandriva/Mageia, kde je pro mě všechno takové přehledné (např. u openSUSE si při mazání, formátování, dělení disku nejsem/nebyl jsem nějak zvlášť jistý, co a kde – to bude o zvyku, ale mám dojem, že jedna volba je/byla tam v tomto v instalátoru openSUSE dost matoucí, nebo špatně přeložená.
      Myslím, že by to byl zajímavý článek pro LinuxExpres, kde by odborníci popsali, jak se dá povyšování systému dělat, v čem je to zrádné, co je nejrychlejší, co nejbezpečnější, jak se vystříhat pláče, jak si včas zazálohovat své věci, jak provést obnovu, jak se co nejrychleji dostat na předchozí stav, když se vám líbí ten a ten motiv vzhledu… Jo, něco takového jsem dlouho, pokud kdy, neviděl, a tím myslím, že nikde, kde jsem se díval, jak to tak sleduju. Přitom je to, podle toho, co je tak slyšet věc, která napadne víc lidí, že je podstatná.

  5. Malý dodatek k(z) vzteku 🙂
    Píšu z prostředí KDE, protože jedině tady mi jede net a to pouze kablem, wifi nic. Ale nedostanu se k žádným osobním datám (datum? 🙂 ), prostě k ničemu. Ale jede zvuk – super.
    V GNOME mi nejede zvuk, net ani kabel ani wifi, ale dostanu se ke všem datám, které ovšem nelze přehrát ani pustit.
    Život je skutečně boj.

    1. Doporučil bych instalavat z LiveCD. Tam jsou i proprietární ovladače. Případně z nonfree-boot.

      Občas pomůže instalovat kernel-firmware-nonfree.

      Dál to prosím řeš ve foru.

      1. Děkuji za odpověď. Budu to muset vyzkoušet, snad vše pojede jak má. Omlouvám se za místo příspěvku, neregistroval jsem v té paralyze kde to píšu. Dám si přiště pozor.
        S pozdravem MartinH

  6. Díky všem vývojářům!
    Jen se mi gr.rozhraní po aktualizaci MGA1 na MGA2 nerozeběhlo. Musel jsem znovu a přes instalaci. Pak vše jede OK, ještěže tyto instalace zachovají nastavení i dokumenty – což wokna neumí 😉
    Díky, spokojenost!

  7. Najskor som upgradoval v robote na novsich PC – bez problemov.

    Potom som to skusil doma na mojom takmer 10-rocnom PC s nvidiou FX5200… O hodinu neskor som tam instaloval naspat starsiu verziu. Xorg totiz stare nvidie nepodporuje, a navyse ked som pozrel chkconfig, tak som skoro chytil infarkt.

    Skoda, niektore novsie aplikacie mi budu chybat, kym sa odhodlam kupit novsi PC. Keby aspon MIB nebol zamerany na Mandrivu ale Mageiu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..