Vyšla Mageia 6!

Po dvou letech je tu nové vydání distribuce Mageia! Vyplatilo se čekat? Myslím, že ano! Podívejte se na hlavní novinky.

KDE Plasma 5.8 LTS

Za tu dobu KDE Plasma dospělo a tak nahradilo KDE 4. Naleznete zde aktuální LTS (vydání s dlouho podporou) verzi 5.8. Spolu s ním pak KDE aplikace 16.2 a KDE Framework 5.32 (KF5).

DNF 2

Jedná se o alternativního správce balíčků známý z distribuce Fedora. K dispozici je i grafické rozhraní dnfdragora (balíčky dnfdragora-qt nebo dnfdragora-gtk). Mageia se tak stala jednou z prvních distribucí, která tento nástroj nabízí. A to hned ve verzi 2. Díky tomu lze využívat software třetích stran pomocí Fedora COPR, nebo openSUSE Service.

Podpora AppStream

RPM repozitáře nyní poskytují AppStream metadata. Nástroje jako GNOME Software a Plasma Discovery umí tyto informace využít při hledání, identifikaci a správě aplikací.

Podpora architektury ARM

Mageiu nyní můžete instalovat i na procesory ARMv5 a ARMv7. Tedy i na Raspberry Pi. Prozatím se však jedná o experimentální vydání.

GRUB 2

Byl zvolen jako výchozí bootloader a jeho integrace do DrakX byla vylepšena. GRUB a LILO již distribuovány nebudou, jelikož již nejsou kompatibilní s Mageia 6 výchozím ext4 formátem. Pokud však provádíte upgrade z Mageia 5, budou původní verze zachovány. Na používání GRUB 2 lze však snadno přepnout.

Nové Live DVD Xfce

Pokud jste vyznavači odlehčených desktopových prostředí, nebo vlastníte starší počítač, můžete zkusit Live DVD s poměrně populárním Xfce.

Hry a herní prostředí

Zkrátka nepřijdou ani herní nadšenci a vývojáři. V repozitářích tak naleznete Steam, Lutris a mnoho dalších. Naleznete zde aktualizované, ale i nové hry. Pro seznam těch nejzajímavějších čtěte  poznámky k vydání.

Upgrade z Mageia 5

Několik posledních měsíců se ladil upgrade díky čemuž je poměrně odladěný. Jako vždy je doporučeno aktualizovat Mageia 5 na nejnovější verzi a až následně provést upgrade na verzi 6. Upgrade z Mageia 4 a nižší není podporován. Opět je zde několik způsobů jak snadno aktualizovat. Pomocí DVD, nebo jednou z online metod.

online pomocí mgaonline

Upgrade vám bude nabídnut stejně jako jste zvyklí při aktualizaci balíčků. Jen bude ikonka modrá namísto červené. Pokud však nechcete čekat a máte všechny balíčky aktuální, můžete přepnout na verzi šest pomocí příkazu:
su
mgaapplet-upgrade-helper --new_distro_version=6

online pomocí urpmi

odebereme zdroje
su
urpmi.removemedia -a

přidáme zdroje Mageia 6
su
urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://mirrors.mageia.org/api/mageia.6.$ARCH.list'

a spustíme upgrade
su
urpmi --replacefiles --auto-update --auto

 

Pro více detailů o novinkách doporučuji pročíst poměrně detailní poznámky k vydání. Než se pustíte do upgrade nebo instalaci Mageia 6, doporučuji pročíst také seznam známých chyb. Potřebujete-li s něčím pomoci, neváhejte a obraťte se s dotazem na diskusním foru.

Stažení

Z počátku může dojít k velkému vytížení stahovacích serverů. Můžete zkusit jiné české zrcadlo.

5 komentářů u „Vyšla Mageia 6!

  1. Chci upozornit, ze pri instalaci na PC s kartou NVidia, pokud by jste chtely pouzivat nesvobodny ovladac, vyberte pri instalaci polozku s non-free video driver pri spusteni primo instalaci nebo spusteni zive instalace (Live DVD).
    Sice workaround prepnuti s noveua ovladacu na nesvobodny ovladac je v errate, ale pro zacatecniky to je docela tezky postup.

  2. Potěšilo by mě, kdyby byla na výběr grafika s logem Mageii (a dalšími věcmi okolo) s tečkou nad i umístěnou nad písmenem (ne pod). Proč si výběrová komise tehdy myslela, že je to „in“? Měl bych z toho normálního i (bráno jako vyjádření směru – nahoru) dobrý pocit. Zkusím si to někdy pro sebe otočit.

  3. V ovládacím centrum a správci balíčků mi nefunguje kolečko myši pro posun na obrazovce. Ve Firefoxu, Thunar atd.. kolečko myši funguje. Je to chyba nebo vylepšení? Máte to tak někdo také? 64 bit, Xfce.

    1. Mne to robí tiež. A tiež v LibreOffice. Ale len občas. Občas funguje vo všetkom (ale treba kliknúť na to okno – musí byť aktuálne (už v tom asi prešli na filozofiu Microsoftu), aby bolo aktívne) a občas Správca balíčkov a LibreOffice „nechcú poslúchať“. Neviem, od čoho to závisí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..